Wist je dat?

Medewerkers van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ook tussen de bedrijven door hun steentje bijdragen aan een duurzamere leefomgeving? Elke derde maandag van de maand prikken zij tijdens hun lunchpauze afval in de buurt (ja, ook als het regent!). En daar doen ze soms best opmerkelijke vondsten. Zo vonden ze al geld, een tandenborstel én een nieuwe panty.










Wist je dat?

De zonnepanelen op ons pand per jaar 15.000 kWh elektriciteit opwekken? Ter vergelijking: een standaard Nederlands huishouden verbruikt in één jaar 3.500 kWh.








Wist je dat?

Begin 2023 het allereerste team Energiebesparing van Nederland is gestart bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied? Dit team gaat zich volledig richten op het aanjagen en controleren van energiebesparing bij bedrijven. ‘Ons werk heeft een direct positief effect op het klimaat!’. Zo, dat mag inderdaad best eens gezegd worden.








Foto: Defensie



Wist je dat?

In 2018 een grote zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden bij baggerwerkzaamheden in het IJ? Die moest tot ontploffing gebracht worden, waar zowel de Omgevingsdienst als de landelijke opruimingsdienst betrokken waren. De vraag was: hoe moest die dan verplaatst worden? Via het Noordzeekanaal - waar allemaal bedrijven langs gevestigd zijn - naar de Noordzee? Of via de Oranjesluis naar het IJsselmeer? En moest de tunnel dan gesloten worden? En hoe zat het met het risico op vloedgolven die bij de ontploffing een risico zouden vormen voor de omgeving? We brachten dit allemaal in kaart. Uiteindelijk bleek het IJsselmeer de locatie met de minste risico’s. Hier is de zeemijn dan ook tot ontploffing gebracht. De omvang? Een ontploffing van zo’n drie keer het Empire State Building.








Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0

Wist je dat?

In 2018 door kortsluiting een grote brand uitbrak in de historische Sint Urbanuskerk in Bovenkerk Amstelveen? De kerk was net gerenoveerd met allemaal giften: een grote ramp dus. Onze oud-collega Tonnie Brandt moest bepalen of de toren ernaast behouden kon blijven tijdens de bluswerkzaamheden. Een hele verantwoordelijkheid. Gelukkig kon de toren inderdaad gespaard blijven.








Wist je dat?

Onze eigen teammanager Regulering Bouw, Marie-Anne Eitjes, Regulering Bouw op 30 maart 2023 een gans heeft gered? De gans wilde beneden bij de receptie toegang verkrijgen tot ons gebouw. Zij maakte een duidelijk verdwaalde indruk. Marie-Anne toonde haar leiderschapskwaliteiten en wees de gans de weg naar de sloot naast ons gebouw. Zowel de gans als Marie-Anne kwamen er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf.








Foto door Hay Kranen - Eigen werk, CC BY 4.0



Wist je dat?

Het Sluishuis, waarvoor onze afdeling Constructieve Veiligheid van Toezicht en Handhaving de constructie hebben gecontroleerd, in Cannes door het MIPIM internationaal is verkozen tot beste woonproject?








Wist je dat?

Het eerste bedrijf dat we ooit hebben gesloten een steenhouwer was in Zaanstad? Die zat met drie andere bedrijven in een grote loods. De expositieruimte ernaast zat telkens onder het stof. De sluiting verliep niet zonder slag of stoot: zelfs de politie moest erbij komen.








Wist je dat?

Steeds meer collega’s de app 'Beat the microbead' gebruiken bij de aanschaf van hun dagcrème of shampoo. Zo gaan ook zij de strijd aan tegen het gebruik van microplastic in cosmeticaproducten.










Wist je dat?

Onze wervingscampagne 'Kom werken aan de toekomst' niet is gemaakt met acteurs, maar met onze eigen medewerkers!