Wist-je-datjes

In de missie van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied staat duurzaamheid voorop. Maar de Omgevingsdienst maakt zelf natuurlijk ook onderdeel uit van die omgeving. Daarom staat duurzaamheid niet alleen bij de organisatie als geheel, maar ook bij alle medewerkers hoog op de agenda. Wist je bijvoorbeeld dat…










Clean up!

… onze collega Wilma ervoor zorgt dat de gemeente Hoorn een stuk schoner wordt? Met CleanUp Hoorn ruimt zij elke maand met inwoners zwerfafval op; steeds in een andere wijk halen zij het afval van de straat, de pleinen, het groen en groen walkanten. Daarnaast zijn er acties op landelijke en wereldwijde dagen waarop aandacht gevraagd wordt voor zwerfafval, zoals World Cleanup Day, Nederland Schoon en Peukmeuk. Maar ook op het festival Outdoor Stereo van Hoorn. Dan helpen zelfs festivalgangers mee om het park schoner achter te laten dan het voor het festival was. Hoe tof is dat?








Nieuwe of oude kleren?

… onze collega Tanja zelf kleding ontwerpt én maakt van afgedankt textiel? Met haar achtergrond als coupeuse, organiseert zij zogeheten upcycling workshops. In de workshop REFASHION leer je een oud kledingstuk weer nieuw leven in te blazen. Een overhemd waarvan de kraag en manchetten zijn versleten, kan een prima basis zijn voor een uniek kimonojasje! Haar eigen creaties draagt ze regelmatig naar kantoor. Dat levert vaak leuke reacties op. Ook heeft ze al meerdere collega’s een workshop gegeven. Het ultieme voorbeeld van je hobby met je werk combineren.








De hoogste norm

… wist je dat het kantoor van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zelf voldoet aan energielabel A? Het hoogst haalbare label dus. Best knap, want het is een oud gebouw dat lastig te isoleren is. Sinds dit jaar moeten alle kantoorgebouwen overigens wettelijk voldoen aan de norm van energielabel C. Voldoen de gebouwen hier niet aan? Dan mogen ze niet meer als kantoor worden gebruikt.








Test, test, test

… wist je dat de Omgevingsdienst haar eigen kantoor als testlocatie gebruikt voor nieuwe inspecteurs? Als een inspecteur duurzaamheid bij de Omgevingsdienst in dienst treedt, vragen we die om de checklist langs te lopen in ons eigen gebouw. Zo weten we meteen of we zelf nog aan alle eisen voldoen. Handig he?








Goedgekeurd!

…wist je dat de Omgevingsdienst zelf ook aan de informatieplicht energiebesparing moet voldoen – en zichzelf dus eigenlijk moet keuren? Die plicht is sinds 1 januari dit jaar wettelijk gekoppeld aan de energiebesparingsplicht en houdt in dat je alle energiebesparende maatregelen die je neemt, moet melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Omgevingsdienst controleert vervolgens of de maatregelen voldoen. En drie keer raden… de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kwam natuurlijk met vlag en wimpel door de keuring!