Wist-je-datjes

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied moet natuurlijk net als iedereen ook met haar tijd mee. Daar wordt dan ook elke dag keihard aan gewerkt. Met succes, overigens, want door al dat harde werk kunnen we onszelf op sommige innovatieve, technische snufjes zelfs koploper noemen. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op. Wist je bijvoorbeeld dat…


Digitale daadkracht

… de Omgevingsdienst in 2016 de Eenvoudig Beter Trofee ontving van de toenmalig minister van Infrastuctuur & Milieu, Melanie Schultz-van Haegen? De prijs werd toegekend omdat de Omgevingsdienst het in slechts anderhalf jaar voor elkaar had gekregen om digitaal aanvragen te doen, dossiers in te zien en de voortgang of status van projecten te volgen. Deze daadkracht in digitalisering van informatie en processen werd dus rijkelijk beloond.
Deskundig gereedschap

… De WKO-Experttool van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in 2020 de publieksprijs bij de verkiezingen Handhaving en Toezicht 2020 won? In Noord-Holland zijn ruim zeshonderd open bodemenergiesystemen waarin warmtekoudeopslag plaatsvindt. Vooral bedrijven en instellingen maken gebruik van deze systemen voor de klimaatbeheersing van hun gebouwen. De Omgevingsdienst heeft met de WKO-Experttool een instrument ontwikkeld dat beter inzicht geeft in het functioneren van deze systemen.
Slimme robot

… De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied tijdens het jaarlijks congres Robotisering in de Overheid in 2021 uitgeroepen werd tot winnaar van de Softbot Award? Het kennisplatform Robotisering in de Overheid looft deze award elk jaar uit voor de beste implementatie van een softwarerobot binnen een overheidsorganisatie. We hebben de prijs gewonnen voor onze softbot binnen het proces van geautomatiseerd anonimiseren en metadateren: die biedt stukken voor publicatie geautomatiseerd aan. De taalsoftware anonimiseert of metadateert deze stukken vervolgens automatisch. De softbot zorgt er daarna weer voor dat de stukken netjes op hun plek komen in ons zaaksysteem.


De eerste de beste

… de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de eerste omgevingsdienst in Nederland is die met cameratoezicht werkt? Vorig jaar plaatsten we een vlijmscherpe camera om zo de uitstoot van de Kooksfabrieken van Tata Steel in de gaten te kunnen houden. Tata Steel spande hierop een kort geding aan, maar de rechter stelde de Omgevingsdienst in het gelijk: de camera mocht blijven. Gelukkig maar, want zo is het voor ons een stuk makkelijker om schadelijke uitstoot op te sporen. En daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.


Technische vlogger

… je zelf ook mee kunt profiteren van al die kennis en expertise van de Omgevingsdienst? Want Virtual Reality, een onderwater eNose, een XRF-scanner… wat is dat allemaal precies? Welnu, dit zijn voor omgevingsdiensten mogelijk zeer waardevolle innovaties. En in 2021 organiseerden we hierover samen met drie andere omgevingsdiensten al het webinar Technische Innovatie. Daarbij gingen de directeuren van deze omgevingsdiensten in gesprek over het belang van innovaties voor onze sector. En we stuurden een vlogger op pad om verschillende innovaties te bekijken.