Deel 3: Wist-je-datjes
Terwijl jij staat te dansen op een festival of geniet van een vuurwerkshow, is de Omgevingsdienst hard aan het werk om al deze feestelijkheden zo veilig én prettig mogelijk te laten verlopen voor de omgeving. Wist je bijvoorbeeld dat…
Een hele puzzel
…aggregaten op festivals in Amsterdam al sinds vier jaar niet meer hoorbaar mogen zijn? Onze collega Els Joosten werkte namens de Omgevingsdienst mee aan het opstellen van een nieuwe set regels voor evenementen in de hoofdstad. De focus daarvan ligt onder meer op een betere spreiding van evenementenlocaties en op geluidbelasting bij muziekevenementen zoals dance events, maar ook het Prinsengrachtconcert valt eronder. Het zijn maatregelen om de effecten van de lage bastonen op de gevels binnen de perken te houden. Een organisator moet bovendien tijdens het evenement meten op de gevels van omwonenden. ‘Best een hele puzzel’, vindt Els. ‘Maar van dat soort puzzels houd ik wel.’
Feestje verpesten
…festivalgangers weleens denken dat onze collega’s van de Omgevingsdienst hun feestje willen komen verpesten als zij ter plekke geluidsmetingen doen? Maar dat is natuurlijk niet waar, zegt onze collega Edgar Asma: ‘Gelukkig kon ik de mensen op dit festival uitleggen dat de resultaten van onze metingen ook in het voordeel van de festivalorganisator uit kunnen vallen. En in dit geval was dat ook zo. Voor de organisator het bewijs dat hij zich, ook als er klachten zouden komen, keurig aan de geluidsnorm heeft gehouden. Zodat de kans groot is dat hij festival volgend jaar weer kan organiseren.’
Brandgevaarlijk gras
…half juni van dit jaar al 35 dagen niet geregend had? De langste droge periode tot nu toe. Heerlijk, elke dag zon! Maar voor de natuur is het natuurlijk minder positief. En op grote optredens waarbij vuurwerk wordt afgestoken, is het ook nog eens levensgevaarlijk. De Omgevingsdienst beoordeelt daarom telkens of dit wel mag – en geeft dan ook geregeld een negatief advies af, als het gras bijvoorbeeld veel te droog is en er een groot risico op natuurbranden ontstaat. Jammer voor de artiest, maar een stuk veiliger voor iedereen. Daar kan uiteindelijk geen vuurwerkshow tegenop!
Omhoogkijken
… tijdens de Formule 1 vorig jaar maar liefst 60 helikopters mochten landen op en naast het circuit? Dat zijn er nogal wat! Een deel daarvan is voor medische noodgevallen, maar het grootste deel van de helikopters vervoert belangrijke mensen die de race willen bijwonen. Om dat allemaal in goede banen te leiden, is de Omgevingsdienst dan ook van de partij. Van de race zelf krijgen onze collega’s dan niet veel mee: ze moeten de hele tijd naar boven kijken.
Gratis kraanwater
…Organisatoren van festivals bij temperaturen van boven de 25 graden gratis kraanwater moeten verstrekken? Een paar jaar geleden was er nog sprake van dat kraanwater sowieso gratis moest zijn. Daar stond de Omgevingsdienst wel achter: het vergroot de leefbaarheid en verkleint de afvalberg van plastic flesjes, was de gedachte. Gelukkig worden festivals wel steeds duurzamer: in het Martin Luther Kingpark ligt nu bijvoorbeeld een vaste stroomaansluiting, waardoor er geen aggregaten meer nodig zijn. Een stuk beter voor het milieu!