De Wist-je-datjes van Ruben Basjes
De Omgevingsdienst noemt zichzelf weleens de ogen en de oren van de samenleving, maar eigenlijk komen er veel meer zintuigen kijken bij ons werk. Het takenpakket van senior toezichthouder milieu Ruben Basjes laat dit goed zien. Wist je bijvoorbeeld dat Ruben…
Sterke geuren
… bij de Omgevingsdienst een van de inspecteurs is met een gecertificeerde neus? Ja, het is heus! Deze inspecteurs controleren bij geuroverlast rondom bijvoorbeeld de cacaofabriek in Zaandam. En nee, dit zijn geen echte speurneuzen. De gecertificeerde neuzen moeten juist niet té goed kunnen ruiken als ze willen vaststellen of de geuroverlast die omwonenden ervaren, terecht is. Door corona is bij veel mensen de reukgevoeligheid echter aangepast, dus de vraag is wel of alle neuzen bij een nieuwe test nog steeds gecertificeerd zijn.
Gevaarlijk vuurwerk
… tot vorig jaar de vuurwerkcontroles voor de Omgevingsdienst uitvoerde? Onder andere bij de formule 1, waar hij langs de finish stond en het rubber hem om de oren vloog. Hij heeft niets meegekregen van de race, dat ging allemaal veel te snel. Erg vond hij dat niet, want hij houdt niet zo van de Formule 1. Deze controles voerde hij ook uit bij optredens van Metallica, Coldplay en Beyoncé – concerten waar hij uit zichzelf niet snel naartoe zou gaan. Op een Q-list kan hij zien welk nummer wanneer komt en of daar vuurwerk bij zit. Hij is zo dichtbij de artiesten dat hij ze bijna kan aanraken! Daar zijn we stiekem toch wel een beetje jaloers op…
Giftige gassen
… ook 1 van de 4 drone-piloten van de Omgevingsdienst is en opgeleid om te werken met de FIIR-camera? Ook zetten we geregeld een speciale camera in om wel 400 verschillende soorten gassen op te sporen die je met het blote oog niet kan zien.
Vervelende trillingen
… verder wel eens onderzoek heeft gedaan naar trillingen die mensen voelden? De eerste stap bij zo’n onderzoek: een glas water neerzetten en kijken of er rimpelingen ontstaan. Zo was er eens een vrouw in de omgeving die klaagde over trillingen die voelde als ze in een bepaalde stoel zat in haar woonkamer. Daar ging ze toen maar niet meer in zitten. De trillingen bleken achteraf van een rioolgemaal af te komen.
Felle lichten
… een van de weinigen bij de Omgevingsdienst is die zich bezighoudt met lichthinder van reclameborden, bijvoorbeeld langs de A5? Overdag moet je heel veel licht produceren, anders valt een lichtreclame niet op. Een reclamebord zoals langs de A5 wordt uitgerust met een schemersensor, die zorgt dat lichtsterkte afneemt naarmate het donkerder wordt. Soms is die schakelaar stuk en is het bord net zo fel als overdag. De Omgevingsdienst is niet voor alle reclameborden het bevoegd gezag. Met enige regelmaat krijgen we dan ook vanuit onze opdrachtgevers een extra opdracht om een lichtmeting uit te voeren.
Allerlei soorten overlast
… dankzij Ruben en zijn collega’s bij de Omgevingsdienst allerlei soorten overlast die je kunt ruiken, zien, horen of voelen, kunnen worden aangepakt?